អត្ថបទខាងក្រោមនេះអាត្មាភាពមិនបានចាំថាដកស្រង់ចេញពីប្រភពណាទេដូច្នេះសូម
ទោសនិងសូមអរគុណផងចំពោះម្វាស់អត្ថបទ។
ដែលអាត្មាភាពយកអត្ថបទនេះមកផ្សាយព្រោះឃើញថាមានសារៈសំខាន់ណាស់ចំពោះសុខភាពម្យ៉ាងទៀតត្រូវទៅតាមពុទ្ធបំណង់ដែលសំដែងទុកមកថា”អរោគ្យំបរមាលាភាការមិនមានរោគជាលាភដ៏ឧត្ដម”។ដូច្នេះសូមទស្សនាករទាំងឡាយយកចិត្តទុកដាក់ក្នុងរឿងនេះឲ្យមែនទែន។
សុខភាពរបស់អ្នកនឹងគ្មានបញ្ហាឡើយ ប្រសិនបើបានថែទាំដោយវិធីងាយៗដូចខាងក្រោមនេះ៖
១- កុំខ្ជិលដូរអេប៉ុងលាងចាន ត្រូវប្ដូរថ្មីរៀងរាល់ខែ ពីព្រោះអេប៉ុងនេះហើយជាឧបករណ៍ដែលមេរោគចូលចិត្តមកពូនផ្ដុំគ្នា បំផ្លាញសុខភាពអ្នក។
២- ប្រើទឹកសាប៊ូលាងចានជូនផ្ទៃដែលអ្នកធ្វើម្ហូបឲ្យស្អាត ហើយជូតម្ដងទៀតដោយទឹកសម្លាប់មេរោគរាល់លើក ក្រោយពីធ្វើម្ហូបរួច ដើម្បីសម្លាប់មេរោគដែលជាប់នឹងសាច់ និងបន្លែស្រស់។
៣- រលាស់វាំងននងូតទឹកក្រោយពីងូតទឹករួចដើម្បីបណ្ដេញសំណើមកុំឲ្យ កើតផ្សិត ហើយកុំភ្លេចដោះវាំងននយកទៅបោកគក់យ៉ាងហោចណាស់មួយខែមួយដង ពីព្រោះមេរោគផ្សិតដែលជាប់តាមវាំងនននេះ គឺជាឃាតកឈាមត្រជាក់ដែលយើងច្រើនតែមើលរំលង។
៤- លាងដុសខាត់ភោជន៍លាងមុខជាប្រចាំ ដើម្បីកុំឲ្យបាក់តេរីពួនបាន។
៥- បន្ទប់ទឹកគួរតែមានខ្យល់ចេញចូលល្អ ដើម្បីបញ្ចេញបាក់តេរីពីខ្យល់។ ប្រសិនបើបន្ទប់ទឹករបស់អ្នកបិទជិតទាំង៤ផ្នែក យ៉ាងហោចណាស់គួរតែបំពាក់កង្ហារដើម្បីជួយបញ្ចេញខ្យល់ខ្លះ។
៦- លាងដៃឲ្យស្អាតមុននឹងទទួលអាហាររាល់លើក ដើម្បីកម្ចាត់មេរោគដែលអាចនឹងជាប់មកតាមរយៈរបស់របរសម្ភារៈ ប្រើប្រាស់សាធារណៈទាំងឡាយ។
៧- ក្រោយពីចុចទឹកបង្គន់ហើយគួរតែបិទគម្របតែម្ដង ពីព្រោះក្រោយពីយើងចុចទឹកបង្គន់ ពេលនោះមេរោគនឹងសាយភាយឡើងមកក្នុងខ្យល់។ ដូច្នេះការបិទគម្របនឹងជួយឃាំងមេរោគកំណាចនេះមិនឲ្យរសាត់អណ្ដែត ចូលច្រមុះ។
៨-មួកគ្របងូតទឹករបស់ស្ត្រីៗជាឧបករណ៍ដែលផ្អាប់សំណើម ដូច្នេះការយកវាមកគ្របងូតទឹកវាមិនខុសពីយកមេរោគមកដាក់លើ សក់ដ៏ស្អាតរបស់អ្នកឡើយ។ ដូច្នេះអ្នកគួរតែយកមួកនោះទៅសំដិលថ្ងៃឲ្យបានញឹកញាប់។ បើមួកចាស់ហើយគួរតែប្ដូរថ្មីដើម្បីកុំឲ្យមកអង្គុយឆ្ងល់ថា តើហេតុអ្វីបានជាសក់ជ្រុះច្រើនម្ល៉េះ?
៩- សារ៉េសីតុណ្ហភាពទូទឹកកក ៣៧អង្សាហ្វារ៉េនហៃត៍ឡើងទៅដើម្បីកុំឲ្យបាក់តេរីដែលមានពីអាហារមានឱកាសរីករាលដាល។
១០- ប្រមូលសំរាមចោលរាល់ថ្ងៃ មិនត្រូវផ្អាប់សំរាមទុកទេ ព្រោះអាកាសធាតុក្ដៅដូចជាស្រុកយើងនេះ មេរោគក្នុងធុងសំរាមនឹងសប្បាយចិត្តជាមិនខាន។ ដូច្នេះអ្នកគួរប្រើអាល់កុលជូតធុងសំរាមឲ្យបានញឹកញាប់ផង។
១១- ធ្វើជាមេផ្ទះឈ្លាសវៃក្នុងពេលចម្អិនអាហារ គួរចែកជ្រញ់សម្រាប់ហាន់បន្លែ និងហាន់សាច់ឲ្យដាក់ពីគ្នា ពីព្រោះបាក់តេរីដែលមានពីសាច់វាមានច្រើនជាងបន្លែ។ ម្យ៉ាងទៀត ក្រោយពីធ្វើម្ហូបរួច កុំភ្លេចយកជ្រញ់ដាក់ស្រុសទឹកក្ដៅផង។
១២- បើអ្នកចិញ្ចឹមឆ្មា ឬឆ្កែ គួរតែចេះបង្រៀនសត្វទាំងនោះឲ្យមានរបៀប មិនត្រូវឲ្យវាចូលមករញ៉រញ៉ៃក្នុងផ្ទះបាយ ព្រោះអង្កែ ចៃ ឬមេរោគតាមជើងរបស់វាអាចធ្លាក់ចូលក្នុងចានអាហារ។
១៣- បើមានអាហារសល់ក្លាស្សេ ពេលយកមកទទួលទានម្ដងទៀតគួរតែកម្ដៅឲ្យក្ដៅរាល់លើកដើម្បីសម្លាប់បាក់តេរី៕
No comments:
Post a Comment