Saturday, November 28, 2015

ទម្លាប់​ទទួល​ទាន​អាហារ​របស់​មេដឹកនាំ​ផ្តាច់​ការ​ ៥ រូប

អ្នក​និពន្ធ​​ស្រ្តី​ជនជាតិ​អាមេរិកដ៏​ល្បី​ ២ រូប ​គឺអ្នក​ស្រី Victoia Clark និង Melissa Clark បាន​សរសេរ​​សៀវភៅ​មួយ​ក្បាលក្រោម​​ចំណងជើងថា «Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrant» ដែល​បាន​បរិយាយ​ពី​ទម្លាប់​​រស់​នៅ​ និង​របប​អាហារប្រចាំថ្ងៃ​របស់​មេដឹក​នាំ​ផ្តាច់​ការ​ក្នុង​ប្រវត្តិសាស្រ្ត​​របស់​ប្រទេស​មួយ​ចំនួន​ធំ​នៅ​លើ​ពីភព​លោក។ LIFT នឹង​​ប្រាប់​លោក​អ្នក​ឲ្យ​បាន​ដឹង​ពីទម្លាប់​នៃ​ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​របស់​មេដឹក​នាំ​ផ្តាច់​ការ​ល្បីៗ​មួយ​ចំនួន​ដែល​ត្រូវ​បាន​កត់​ត្រា​ទុក​នៅ​ក្នុង​សៀវភៅ​នេះ ហើយ​លោក​អ្នក​អាច​នឹង​ការ​ភ្ញាក់​ផ្អើល​ជា​មិន​ខាន​នៅ​ពេល​ដែល​បាន​ដឹង​ពីរបបអាហារ​ប្លែក​ៗ​​របស់​ជន​ទាំង​នោះ។ ១. ប៉ុល ពត នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា ពុំ​មាន​នរណា​ម្នាក់​ដែល​មិន​ស្គាល់​ឈ្មោះ​ ប៉ុលពត ឬ សាឡុត សរ ដែល​ជា​នាយករដ្ឋមន្ត្រី​នៅ​ក្នុង​សម័យ​ខ្មៅងងឹត​នៃរបប​កម្ពុជា​ប្រជាធិបតេយ្យ (១៩៧៥-១៩៧៩) និង​ មេដឹក​នាំនៃចលនា​ខ្មែរ​ក្រហម​​ដែល​បានធ្វើ​​ប្រជាជន​កម្ពុជា​ជាង ២ លាន​នាក់បាត់​បង់​ជីវិត​ដោយ​ការ​សម្លាប់​រង្គាល ការ​បង្អត់​អាហារ និង​ ការ​ធ្វើ​ការ​ហួស​កម្លាំង។ ​ ប៉ុល ពតចូលចិត្ត​ទទួល​ទាន​សាច់​ក្តាន់ សាច់​ជ្រូក​ព្រៃ សាច់ពស់ ផ្លែ​ឈើ​ស្រស់ ស្រា​ប្រេនឌី និងស្រាចិន។ តាម​រយៈ​​ប្រភព​មួយ​ចំនួន មេដឹក​នាំ​ផ្តាច់​ការ​រូប​នេះ​ចូលចិត្ត​ស្ងោរជ្រក់​ពស់វែក។ ខណៈ​ដែល​ប្រជាពល​រដ្ឋ​នៅ​ក្នុង​សម័យ​​នោះ​រស់​ដោយ​ត្រដរជាមួ​យ​នឹង​របបដែល​មាន​តែ​​បបរ​ដ៏​រាវ​កក្លូក ប៉ុល ពត បាន​ទទួល​បាន​នូវ​អាហារ​ដ៏​ប្រណីតៗ​ជាច្រើន។ ២. លោក គីម ជុង​អ៊ីល លោក​ គីម ជុង​អ៊ីល គឺ​ជា​មេដឹក​នាំ​ផ្តាច់​ការ​របស់​ កូរ៉េ​ខាង​ជើង ​ដែល​កាន់​អំណាចពី​ ឆ្នាំ ១៩៩៤-២០១១។ នៅ​ក្រោម​ការ​គ្រប់​គ្រង់របស់​លោក សេដ្ឋកិច្ច​កូរ៉េ​ខាង​ជើង​បាន​ជួប​​​ឱនភាព​យ៉ាង​ខ្លាំង​ហើយ​ប្រជាជន​ត្រូវ​បាន​ញាំញី​​ដោយ​ការ​​អត់​ឃ្លាន។ អាហារ​ដែល​លោក​ចូលចិត្ត គឺ ​ស៊ុប​ព្រុយ​ត្រី​ឆ្លាម សាច់បីជាន់ និង ស៊ុប​សាច់​ឆ្កែ។ លោក​ គីម​ ជុង​អ៊ីល​យល់​ថា​ អាហារ​ទាំង​នេះនឹង​ផ្តល់​នូវ​ការ​ប្រឆាំង​នឹង​ជម្ងឺដង្កាត់ និង​កម្លាំង​ពលំ​ទៅ​ដល់លោក។ ប្រភព​​មួយ​ចំនួន​បានឲ្យ​ដឹង​ថា​ លោក​ចូល​ចិត្ត​ស្រា Hennessy ហើយ​លោក​​ក៏​មាន​ក្រុម​នារី​មួយ​ក្រុម​ដែល​មាន​ភារកិច្ច​ត្រួត​ពិនិត្យ​អង្ករ​ដែល​លោក​ទទួល​ទាន ដើម្បី​ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រាកដ​ថា​ អង្ករ​មួយ​គ្រាប់ៗ មាន​ទំហំ ទ្រង់ទ្រាយ និង​ពណ៌​ដូចៗ​គ្នា។​ ៣. អាឌុល ហ៊ីត្លែ ហ៊ី​ត្លែ​ គឺ​ជា​មេដឹក​នាំ​​របប​ផ្តាច់​ការ​​ហ្វាស៊ីស​អាល្លឺម៉ង ដែល​បាន​លុក​លុយ និង​គ្រប់​គ្រង់​មួយ​ផ្នែក​ធំ​នៃ​តំបន់​អឺរ៉ុប និង​អាហ្វ្រិក​ខាង​ជើង។ លោក​មាន​បំណង​ចង់​សម្លាប់​ចោល​ទាំង​អស់​នូវ​ ជនជន ជ្វីស ជនជាតិ​ជីពស៊ី អ្នក​ស្រលាញ់​ភេទ​ដូច​គ្នា និង​ក្រុម​មនុស្ស​ជា​ច្រើន​​ប្រភេទ​ទៀត។ ហ៊ីត្លែ ទទួល​ទាន​អាហារបួស (គ្មានត្រីសាច់) ដែល​អាច​នឹង​បណ្តាល​មក​ពី​បុព្វហេតុ​នៃ​មនោគមវិជ្ជា​របស់​លោក ហើយ​ក៏​អាច​មក​​ពី ការ​យល់​ឃើញ​របស់​លោក​ថា របប​អាហារ​ដែល​គ្មាន​​ត្រីសាច់​ជួយ​កាត់​បន្ថយ ជាតិ​ហ្គាស​ក្នុង​ក្រពះ និងការ​ទល់​លាមក។ មក​ដល់​ចុង​សង្គ្រាម​លោក​លើក​ទី​ ២ ហ៊ី​ត្លែ​ទទួល​ទាន​តែ​ដំឡូង​បារាំង​កិន និង​ទឹក​ស៊ុប​ថ្លា​តែ​ប៉ុណ្ណោះ។ ដោយ​ខ្លាច​អាហារ​មាន​ថ្នាំ​ពុល លោក​មាន​ក្រុម​មួយ​ដែល​មាន​សមាជិក​១៥​នាក់ ដែល​មាន​ភារកិច្ច​​ភ្លក់​អាហារ​របស់​លោក​មុន​ពេល​លោក​ទទួល​ទាន។ លុះត្រា​តែ​ពុំ​មាន​នរណា​ម្នាក់​ក្នុង​ចំណោម ១៥​នាក់​នោះ​ស្លាប់​នោះទេ​ ទើប​លោក​ចាប់​ទទួល​ទាន។ ​ ៤. បែនីតូ មូសូលីនី លោក បែនីតូ មូសូលីនី បាន​បង្កើត និង​ដឹក​នាំ គណបក្ស​ហ្វាស៊ីស​អ៊ីតាលី ចាប់​ពី​ឆ្នាំ ១៩២០ ហើយ​លោក​បាន​ប្រមូល​យក​អំនាច​ទាំង​អស់​មក​កាន់​ក្នុង​ដៃ​ ហើយ​បង្កើត​ជា​រដ្ឋ​ផ្តាច់​ការ​មួយ។ លោក​បាន​ចង់​សម្ព័ន្ធ​មិត្ត​ជាមួយ​នឹង ហ៊ី​ត្លែ នៅ​ក្នុង​សង្រ្គាម​លោកលើក​ទី២ តែ​ក្រោយ​មក​លោក​ត្រូវ​បាន​ផ្តួលរំលំ​ពី​អំនាច និង​ប្រហាជីវិត។ លោក មូសូ​លីនី ចូលចិត្ត​បន្លែ​សាឡាដ​ដ៏​សាមញ្ញ លាយ​ជាមួ​យ​ខ្ទឹម​ស ហើយ​ស្រោច​ដោយ​​ប្រេង និងទឺក​ក្រូច​ឆ្មារស្រស់។ លោក​ចូល​ចិត្ត​ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​ជួប​ជុំ​ភរិយា​របស់​លោកឈ្មោះ Racheleនិងកូនៗ​របស់​លោក​ទាំង​ប្រាំ​នាក់។ កា​រទទួលទាន​អាហារ​របស់​លោក​តែ​ង​តែ មាន​ពេល​វេលា​ត្រឹម​ត្រូវ ដោយ​សមាជិក​ទាំង​អស់​ត្រូវ​តែ មក​អង្គុយ​នៅ​តុ​អាហារ​រងចាំ​ការ​មក​ដល់​របស់​លោក។ ៥. ចូសែព្វ ស្តាលីន លោក ចូសែព្វ​ ស្តាលីន គឺ​ជា​មេដឹក​នាំ​នៃអតីតសហភាព​សូវៀត ចាប់​តាំង​ពី​ពាក់​កណ្តាល​សតវត្សន៍​ទី២០ រហូត​ដល់​ពេល​លោក​ទទួលមរណភាព​ក្នុង​ឆ្នាំ​ ១៩៥៣។ លោក​បាន​បង្ខំ​ឲ្យ​ប្រទេស​ទាំង​មូល​អនុវត្ត​ ឧស្សាហនីយកម្ម និង​បង្កើត​សមូហភាព ដែល​បាន​បណ្តាលឲ្យ​មាន​គ្រោះ​អត់​ឃ្លាន ជម្រម​​ពលកម្ម Gulag និង ការ​សម្លាប់​រង្គាល​យ៉ាង​ឃោរឃៅ។ លោក ស្តាលីន ចូលចិត្ត​ទទួល​ទាន​អាហារ​បែប​ប្រពៃណីជនជាតិ Georgia ដែល​រួម​មាន សណ្តែក​ដី Walnut ខ្ទឹម​ស ផ្លែ​ព្រូន ផ្លែទទឹម​ និង​ស្រា។ លោក​ក៏​បាន​ចូលចិត្ត​​ប្រកួត​ផឹក​ស្រា នឹង​ពិធី​ជប់​លៀង​អាហារ​ពេល​ល្ងាចរយៈ​ពេល​ប្រាំមួយ​ម៉ោង ដែល​ត្រូវ​បាន​រៀបចំ​ឡើង​យ៉ាង​ល្អិត​ល្អន់ដោយ​ចុងភៅ​ផ្ទាល់​ខ្លួន​របស់​លោក​ជា​ច្រើន ហើយ​នៅ​ក្នុង​នោះ​ក៏​មាន​ជីតា​របស់​លោក វិល្លាឌីមៀ ពូទីន ជាប្រធានាធិបតេយ្យ​រូស្ស៊ី​បច្ចុបន្ប​ផង​ដែរ៕ ប្រែសម្រួលដោយ តាំង រីនិត្យ...............http://www.postkhmer.com/lift/%E1%9E%91%E1%9E%98%E1%9F%92%E1%9E%9B%E1%9E%B6%E1%9E%94%E1%9F%8B%E1%9E%91%E1%9E%91%E1%9E%BD%E1%9E%9B%E1%9E%91%E1%9E%B6%E1%9E%93%E1%9E%A2%E1%9E%B6%E1%9E%A0%E1%9E%B6%E1%9E%9A%E1%9E%9A%E1%9E%94%E1%9E%9F%E1%9F%8B%E1%9E%98%E1%9F%81%E1%9E%8A%E1%9E%B9%E1%9E%80%E1%9E%93%E1%9E%B6%E1%9F%86%E1%9E%95%E1%9F%92%E1%9E%8F%E1%9E%B6%E1%9E%85%E1%9F%8B%E1%9E%80%E1%9E%B6%E1%9E%9A-%E1%9F%A5-%E1%9E%9A%E1%9E%BC%E1%9E%94